Activiteiten

De stichting Uro-Sur (Urologen Suriname) is vanaf 1998 actief in Suriname. De stichting stelt zich ten doel de urologische zorg ter plekke te optimaliseren, concretiseren en consolideren. Met de hulp van een groep gekwalificeerde en certificeerde, actieve en niet meer actieve (gepensioneerde), urologen wordt getracht dit doel te realiseren. Behoudens de zorg voor de Surinaamse urologische patiënt, zijn de urologen ook bereid om des gevraagd urologisch onderwijs te geven.

Zorg in Suriname

De tweedelijns gezondheidszorg in Suriname vindt plaats in vijf ziekenhuizen, te weten vier in Paramaribo en één streekziekenhuis in Nickerie. De ziekenhuizen in Paramaribo zijn respectievelijk het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP); het Diaconessen Ziekenhuis; het s’Landsziekenhuis en het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ). In het laatst genoemde ziekenhuis vindt de urologische zorg plaats welke door Uro-Sur wordt geboden. Dit geldt zowel voor poliklinisch als klinische zorg. Urosur verleent tevens poliklinische activiteit in het Zorghotel aan de Anton Darchtenweg.

Resultaten

Tot 2012 hebben de urologen, actief voor de stichting Uro-Sur, meer dan 3000 urologische patiënten poliklinisch gezien en behandeld. Er zijn inmiddels meer dan 500 kleine en grote operaties verricht. Vele nieuwe operatietechnieken zijn geïntroduceerd en worden inmiddels steeds vaker toegepast. Indien gewenst doen de urologen van Uro-Sur consulten bij de andere ziekenhuizen. Door de Covid pandemie van 2020 tot 2022 hebben er twee jaar geen activiteiten vanuit Nederland kunnen plaatsvinden, maar met ingang van januari 2022 zijn we weer volop aanwezig.